Als je doorademt komt er meer ruimte om te kijken naar “wat nu?”.

Na een aantal jaar geleden met borstkanker geconfronteerd te zijn, werd meditatie een structureel onderdeel van mijn leven. In meditatie vind ik momenten van rust, vertrouwen en overgave. Niet door alles te ontvluchten, maar door er oprecht naar te kijken.

In mijn werk als psycholoog zag ik hoe wij als mens kunnen worstelen met (aangeleerde) reacties. Volgens mij hebben wij allemaal daar op één of andere manier last van. Die last wordt veelal nog eens versterkt doordat we ons verzetten ten opzichte van een “ongewenst” aspect van wie wij zijn. We voelen ons daardoor nog maar weinig ’thuis’ bij onszelf. Wanneer we werkelijk stilstaan bij wat er is, gunnen we onszelf ‘thuis’ te komen en ontvouwt het leven zich vanzelf.

Binnen de 8-weekse mindfulnesstraining en het werk van Jon Kabat-Zinn, vond ik deze beweging terug: een accepterende, open houding voor dat wat zich aandient op het moment dát het zich aandient. Deze manier van in het leven staan is wat mij betreft een grote bron van vrijheid.

Categorie 1 trainer, lid VMBN, VVM